دانشکده پزشکی

تولید داروی انزیمی هضم گلوتن با استفاده از گیاهان دارویی دستاوردی بزرگ برای درمان بیماران سلیاک برای اولین بار در دنیا

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره غیر فعال
 

استادیار و محقق پیشکسوت گروه فارماکولوژی دانشکده پزشکی مشهد  از تحقیق گسترده بر روی گیاهان دارویی و تولید داروی آنزیمی هضم گلوتن و آزمایش موفق و اثر بخش این دارو بر روی بیماران مبتلا به سلیاک برای اولین بار دنیا خبر داد و اظهار داشت: این تحقیق حاصل کار تیمی متشکل از اساتید پایه و بالینی و دانشجویان بوده است.

دکتر حسن رخشنده در گفتگو با برنامه با فرزانگام و خبر وب دا، با بیان این مطلب که سلیاک بیماری  یک بیماری گوارشی وراثتی است که در اثر حساسیت به پروتئینی به نام گلوتن ایجاد می شود، اظهار داشت: در گندم و جو پرو تئینی به نام گلوتن وجود دارد که برخی از افراد آنزیم هضم گلوتن موجود را ندارند، لذا  در نتیجه مصرف گندم و جو گلوتن در بدن هضم نمی شود و به محض مصرف حساسیت های بالینی در بدن این فراد شامل خونریزی های دستگاه گوارش، حساسیت پوستی، کاهش رشد بیمارو  صاف شدن پرزهای معده و عدم جذب مواد غذایی برای بیماران از این دسته اتفاق می افتد.

وی افزود: در حال حاضر  در دنیا، پیشگیری از مصرف مواد غذایی گلوتن دار برای   بیماران سلیاک، تاکید می گردد،لذا برای بیماران سلیاک نانهای مخصوص بدون گلوتن تجویز می گردد که تهیه ان مشکل و هم گران و گاهی هم در دسترس نیست.  

استادیار فارماکولوژی تشریح کرد: ما در این روش در محیط بیرون یک نوع انزیم را از چند گیاه دارویی شامل (پاپایا، کیوی و گونه خاصی از گندم)  استخراج کردیم و این انزیم را در محیط آزمایشگاهی روی گلوتن ریختیم و پس از طی مراحل مختلف خوشبختانه انزیم توانست  گلوتن را  تجزیه کند.

این روش را بر روی حیوانات هم مورد بررسی قرار دادیم.

دکتر رخشنده ضمن تشکر از همکاری متخصصین اطفال و گوارش اظهار داشت: فعلا  15 بیمار تحت بررسی ما  این دارو را استفاده کرده اند و با گذشت 2 ماه از مصرف آنان خوشبختانه علائم بالینی آنان بسیار کاهش پیدا کرده است و  برای کودکان و میانسالان نتایج مطلوبی در پی داشته است هنوز تا قطعیت از نتایج اثر بخش دارو  این مسیر را برای مصرف تعداد زیادی از بیماران سلیاک ادامه می دهیم و نتایج هر کدام را مورد بررسی قرار می دهیم.

توصیه ما برای روش مصرف این دارو این است که بیماران سلیاکی نیم ساعت  قبل از خوردن عذاهای حاوی گندم و جو این دارو را بخورند و تا 4 ساعت بعد از مصرف دارو هر ماده غذایی گلوتن دار  باشد مصرف کنند که در نتیجه آن هیچگونه  اختلال بالینی برای انان بوجود نمی اید.

دکتر رخشنده افزود:  این حرکت قدمی کوچک برای حل یک مشکل بزرگ برای درمان بیماران سلیاک  است که با کمک تیم تحقیقاتی با استفاده از محصولات بومی تهیه و طراحی گردیده است.