محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طرح بررسی ارتباط میان کیفیت خواب و زندگی با الگوی انسدادی ریه در سالمندان شرکت کننده طرح کوهورت نیشابور به این نتیجه رسیدند که کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به COPD (بیماری مزمن انسدادی ریه) با تشدید بیماری، بهطور چشمگیری کاهش مییابد.
دکتر مهناز امینی، عضو هیات علمی گروه داخلی در گفتوگو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی، با اشاره به اجرای طرح بررسی ارتباط کیفیت خواب و زندگی با الگوی انسدادی ریه در سالمندان شرکتکننده در طرح کوهورت نیشابور درباره اهمیت این پژوهش توضیح داد: بیماریهای انسدادی ریه در اثر استنشاق سیگار و قلیان و مواد مخدر ایجاد می شود و همان برونشیت مزمن است، اظهار داشت:
نتایج نشان میدهد کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به COPD (بیماری مزمن انسدادی ریه) با تشدید بیماری، بهطور چشمگیری کاهش مییابد. همچنین بین کیفیت خواب و کیفیت زندگی ارتباط مستقیم وجود دارد؛ یعنی افرادی که خواب بهتری دارند، زندگی با کیفیتی را تجربه می کنند و جالب است بدانید زنان بیشتر از مردان با اختلال خواب مواجهند و بهترین کیفیت خواب در گروهی دیده شد که درآمد متوسطی داشتند. مصرف دخانیات به ویژه قلیان و قرارگرفتن در معرض دود دستدوم، خواب و زندگی این بیماران را بدتر میکند. همچنین با افزایش سن، رضایت از زندگی کاهش مییابد و عواملی مانند درآمد کم یا نارضایتی از زندگی، تاثیر منفی بر سلامت این افراد دارد.
دکتر امینی در خصوص نتایج این طرح گفت:
توجه همزمان به درمان بیماری و بهبود کیفیت خواب و زندگی بیماران میتواند بار اجتماعی COPD را کاهش دهد و از عوارضی مانند افسردگی و اضطراب جلوگیری کند. پیشنهاد میکنیم پرسنل درمانی آموزشهای لازم را برای توجه ویژه به این موضوعات دریافت کنند تا با تشخیص زودهنگام و آموزش به بیماران، از تاثیرات بلندمدت بیماری بر زندگی آنان کاسته شود..
«بیماریهای انسدادی ریه نه تنها شیوع بالایی دارند، بلکه اثرات مخربی بر جنبههای مختلف زندگی بیماران میگذارند. بسیاری از این افراد همچنین از آپنه انسدادی خواب رنج میبرند که هم خواب و هم کیفیت زندگیشان را تحت تاثیر قرار میدهد. این پژوهش به دنبال درک بهتر این ارتباطات برای بهبود مراقبت از بیماران است.
لازم به ذکر است: طرح بررسی ارتباط میان کیفیت خواب و زندگی با الگوی انسدادی ریه در سالمندان با کد 4001128 یکی از طرح های پر کاربرد و قابل انتشار در دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که به همت استاد گروه داخلی سرکار خانم مهناز امینی و ........................تهیه و تدوین شده است و متخصصین داخلی، پژوهشگران حوزه سلامت سالمندان، و تیمهای درمانی مرتبط با بیماران مزمن ریوی. و بعنوان گرووهای هدف این طرح هستند.
این پژوهش با همکاری سالمندان شرکتکننده در طرح کوهورت نیشابور انجام شده و نتایج آن میتواند راهگشای سیاستگذاریهای بهداشتی برای بهبود زندگی این گروه باشد.